10 potravin, které obsahují více probiotik než jogurt

Stejně jako jogurt má mnoho potravin bohatých na probiotika řadu potenciálních přínosů, zejména pro střeva.

Jogurt je dobře známým zdrojem probiotik, která podporují trávení a zdraví střev, ale kromě jogurtu existuje mnoho dalších výživných potravin bohatých na probiotika. Very Well Health vyjmenoval 10 potravin, které mají stejně probiotik jako jogurt, ne-li více.

Kefír

Kefír je kvašený nápoj, který se obvykle vyrábí z mléka přidáním směsi bakterií a kvasinek, které zkvasí přirozené cukry a změní mléko na pikantní nápoj podobný jogurtu. Předpokládá se, že kefír obsahuje více probiotik než jogurt, což může být pro střeva ještě prospěšnější. Může také pomáhat snižovat záněty, posilovat imunitní systém a snižovat hladinu cholesterolu.

Kimchi

Kimči je pikantní a aromatický korejský výrobek z kvašené zeleniny, obvykle zelí nebo ředkviček, se solí a dalšími kořeními. Kimči se fermentuje pomocí přírodních bakterií ze zeleniny. Při pravidelné konzumaci může kimči přispět ke zlepšení trávení, imunity a případně i zdraví srdce.

Kombucha

Kombucha je sycený fermentovaný čaj, který se vyrábí přidáním směsi prospěšných bakterií a kvasinek do oslazeného černého nebo zeleného čaje. Kombucha může podporovat zdraví střev tím, že udržuje hladinu prospěšných bakterií, napomáhá trávení a zmírňuje žaludeční potíže.

Některé studie zkoumaly možné antioxidační, protizánětlivé a játra podporující účinky kombuchy.

Kváskový chléb

Kvásek se vyrábí kvašením mouky a vody pomocí bakterií mléčného kvašení a kvasinek. Přestože se některé prospěšné bakterie během pečení zahubí, chléb si stále uchovává prospěšné látky, které mohou pomáhat v boji proti zánětům a chránit buňky.

Kysané zelí

Kysané zelí je nakrájené a zkvašené zelí s přídavkem soli a přírodních bakterií. Kysané zelí obsahuje prospěšné bakterie, které mohou pomáhat podporovat funkci imunitního systému a snižovat záněty. Má také potenciální antioxidační a protirakovinné účinky.

Miso

Miso se vyrábí fermentací sójových bobů se solí a kulturou zvanou koji, která ze směsi vytvoří bohatou, pikantní pastu. Miso může mít některé zdravotní účinky související se zdravím střev, záněty a možná i s prevencí krevního tlaku nebo rakoviny.

Lassi

Lassi je tradiční indický nápoj na bázi jogurtu, který se obvykle vyrábí z fermentovaného mléka a někdy se do něj přidává ovoce nebo koření. Na rozdíl od kefíru obsahuje pouze bakteriální kultury a žádné kvasnice. Lassi může pomoci při trávení, příznacích syndromu dráždivého tračníku (IBS) a mohou ho lépe snášet lidé s intolerancí laktózy.

Některé studie ho také spojují se zlepšením zdraví srdce, kontrolou hladiny cukru v krvi a funkcí imunitního systému.

Kvas

Kvas je kvašený nápoj z žitného chleba. Má pikantní, sycenou chuť podobnou kombuchě a vyrábí se pomocí přírodních bakterií a kvasinek. Prospěšné bakterie obsažené v kvasu mohou přispět ke zlepšení zdraví střev tím, že podporují trávení, napomáhají pohybu potravy střevem a stimulují produkci hormonů, které podporují trávení.

Tempeh

Tempeh je tradiční indonéský pokrm ze sójových bobů. Připravuje se kvašením vařených sójových bobů s kváskem. Tempeh je dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a může pomoci snížit zánět, podpořit zdraví střev a poskytnout antioxidanty, které pomáhají chránit tělesné buňky před poškozením.

Natto

Natto je další fermentovaný produkt ze sójových bobů, který je známý svou lepkavou, viskózní a jedinečnou konzistencí. Vyrábí se spařením sójových bobů a jejich následnou fermentací pomocí prospěšných bakterií. Kromě podpory zdraví střev může natto přispět k podpoře zdraví srdce a kostí a zlepšit reakci organismu na inzulín.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FARAON BRUNTAL