Somen nudle s kuřecím vývarem a zelenou cibulkou: rychlý recept

Vyzkoušejte a objevte japonskou domácí kuchyni z nové perspektivy

Někdy máte chuť na něco teplého, lehkého a chutného, zejména po dlouhém dni. Pokud tuto touhu znáte, zkuste si připravit japonské nudle somen v jemném kuřecím vývaru se sezamem, česnekem, mořskými řasami a kuřecím masem. Tento hřejivý pokrm je uklidňující a jeho příprava nezabere mnoho času – je ideální pro zaneprázdněné lidi, kteří ocení vyváženost chuti, prospěšnosti a estetiky. Recept byl sdílen na stránce mitamo.kitchen.

Somen jsou tenké japonské pšeničné nudle, které se obvykle rychle vaří ve vroucí vodě. Má jemnou strukturu a je ideální do lehkých polévek. V kombinaci s bohatým, ale čistým vývarem vytváří harmonický pokrm, který je v japonské domácí kuchyni obzvláště oblíbený.

Recept

Složení:

  • Kuřecí stehno (bez kosti a kůže) 1 ks.
  • Voda 600 ml
  • Světlá sójová omáčka 50 ml
  • Kulinářské saké (lze nahradit bílým suchým vínem) 100 ml
  • Sušené mořské řasy 10 g
  • Zelená cibule ½ peří
  • Česnek 1 stroužek
  • Somen nudle 1 porce
  • Sezamový olej 1 lžička
  • Pražená sezamová semínka 1 lžička.
  • Mikrozelenina nebo ředkvičkové klíčky

Příprava

  1. Do hrnce nalijte vodu, přidejte kuřecí stehno, sójovou omáčku, saké, stroužek česneku (celý, mírně prolisovaný) a mořské řasy. Na mírném ohni přiveďte k varu.
  2. Po dosažení varu snižte teplotu na minimum a vývar vařte asi 20 minut. Kuře by mělo být měkké a vývar by měl být bohatý.
  3. Pokud chcete elegantnější porci – nakrájejte maso na plátky. Pro domácí verzi postačí i jednoduše nakrájené maso.
  4. V samostatné pánvi s mírně osolenou vodou uvařte nudle somen podle návodu na obalu (obvykle 2-3 minuty). Poté je propláchněte pod studenou vodou, aby se přestaly vařit.
  5. Do vývaru přidejte nasekanou zelenou cibulku a trochu sezamového oleje. Malé množství vody, které uvolní, může polévku trochu zředit – ochutnejte a podle chuti přidejte sůl nebo sójovou omáčku.
  6. Nudle vložte do hluboké mísy, přidejte kousky kuřete a zalijte horkým vývarem. Ozdobte opraženými sezamovými semínky a výhonky ředkviček nebo jinou mikro zeleninou.

Vyzkoušejte a objevte japonskou domácí kuchyni z nové stránky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FARAON BRUNTAL