Pokud jste příznivci banánů a konzumujete je denně, možná vás bude zajímat, jak dalekosáhlé jsou jejich mnohé přínosy.
Jedním z nejznámějších, nejoblíbenějších a nejčastěji konzumovaných druhů ovoce je banán. Díky svým výjimečným vlastnostem a výrazné sladké chuti je jedním z nejvyhledávanějších druhů ovoce v supermarketech. Co se s vámi stane, když budete banány konzumovat každý den, vypráví Marca.
Co víme o banánech
Sportovci jsou velkými konzumenty banánů, protože toto ovoce má pro tělo blahodárné účinky. Kromě toho jsou banány velmi univerzální, pokud je chcete zařadit do některých dezertů nebo pokrmů. V mnoha kulturách je toto ovoce klíčovou součástí jídelníčku a pro velké množství lidí je jejich jídelníček bez tohoto zajímavého a chutného ovoce nemožný.
Pokud jste příznivci banánů a konzumujete je denně, možná vás bude zajímat, jak dalekosáhlé jsou jeho mnohé přínosy. Odborníci odhalili řadu vlastností banánů.
Jaké jsou výhody banánů
Jednou z hlavních vlastností banánů je draslík. Ten je klíčový pro zlepšení zdraví srdce, protože pomáhá udržovat vyvážený krevní tlak. Také pokud je jíte po jídle nebo jako dezert, zlepšuje trávení a pomáhá těm, kteří trpí zácpou.
K snídani je také dobrou volbou, protože dodává hodně energie. Banány obsahují sacharidy, což znamená, že máte rychlou, ale trvalou energii. Je také velmi dobrý, pokud si chcete zlepšit náladu díky tryptofanu. Tato látka dokáže podpořit tvorbu serotoninu, tzv. hormonu štěstí. Při nachlazení nebo viróze může být také užitečný, protože díky velkému množství vitaminů a antioxidantů posiluje imunitní systém.
Banány nejsou příliš kalorické, ale jejich nadměrná konzumace může přispět k nechtěnému přibírání na váze. Odborníci proto doporučují, aby průměrně zdravý člověk konzumoval jeden až dva banány denně.
Odborníci na výživu však upozorňují, že pokud máte nějaké konkrétní zdravotní potíže, měli byste se poradit s odborníkem, abyste zjistili, jaké je přiměřené nebo přesné množství, které byste měli denně zkonzumovat.
Banány je vzhledem k jejich vlastnostem nejlepší jíst k snídani nebo ráno. Kromě toho je lze zařadit do téměř každé vyvážené a zdravé stravy. Zralé banány se doporučují méně, ale jsou také vhodné ke konzumaci. Čím jsou zralejší, tím mají méně vlákniny a více cukru.