Foto: z otevřených zdrojů
Jehněčí burger je skvělou alternativou ke klasickým hovězím hamburgerům.
Domácí hamburger je dobrý nápad na chutný oběd nebo večeři, zejména pokud je vyroben ze šťavnatého jehněčího masa a pikantního koření. Takový hamburger vás nejen překvapí bohatostí chuti, ale stane se i skutečnou ozdobou vašeho stolu. Na stránce dieteticaesthetic se podělili o recept na šťavnatý jehněčí burger, který si určitě budete chtít udělat.
Recept
Složení
Na kotlety:
- Jehněčí kotlety 2 ks.
- Paprika 1 lžička
- Oregano 1 lžička
- Hořčičný prášek 1/2 lžičky
- Italské koření 1 lžička.
- Sůl
- Olivový olej 1 polévková lžíce.
- Čedar
Na omáčku:
- Řecký jogurt 1/4 šálku
- Nastrouhaný tvaroh 2 polévkové lžíce.
- Okurky 1ks.
- Citronová šťáva 1/2 ks.
- Česnekové koření 1/4 lžičky l
- Sušený kopr 1/4 lžičky
K podávání:
- Brioche housky
- Náplň dle vlastního výběru (salát, rajčata, karamelizovaná cibule atd.)
Příprava
- Ve velké míse smíchejte všechno koření: uzenou papriku, oregano, hořčici, italské koření a sůl.
- Vytvořte dva stejně velké řízky. Aby si zachovaly tvar, můžete je před smažením mírně zchladit.
- Rozpalte pánev nebo gril, přidejte olivový olej a položte na něj kotlety. Smažte je 5-6 minut z každé strany, dokud nejsou pěkně propečené.
- Zkontrolujte vnitřní teplotu masa – měla by dosahovat přibližně 71 °C.
- Do malé misky přidejte jogurt, nastrouhaný sýr, nakrájenou okurku, citronovou šťávu, česnekový prášek a kopr. Všechny ingredience dobře promíchejte a dejte stranou, aby se omáčka trochu rozležela.
- Housky rozkrojte napůl a lehce je opečte na suché pánvi nebo na grilu, aby získaly lehce křupavou strukturu.
- Teď přijde ta nejpříjemnější část – úklid hamburgeru.
- Spodní polovinu housky potřete trochou omáčky, přidejte horkou placičku s roztaveným sýrem a položte oblíbenou přílohu. Listy salátu, plátky šťavnatých rajčat nebo karamelizovanou cibulku.
- Přiklopte burger vrchní částí housky a pochutnejte si.
Tipy:
- Aby byl burger ještě šťavnatější, můžete do mletého masa přidat trochu smetany nebo jemně nastrouhané cibule.
- Pokud nemáte k dispozici jogurt, můžete ho snadno nahradit hustou zakysanou smetanou.
- Pro výraznější chuť lze do řízků přidat špetku čerstvého rozmarýnu nebo máty.
Jehněčí burger je skvělou alternativou ke klasickým hovězím verzím. Díky bohatému koření a jemnému masu se tento burger stane vaší novou kulinářskou vášní.