Bylo identifikováno koření, které lze bezpečně přidávat do dětské stravy, aniž by poškodilo jejich zdraví.
Rodiče stále častěji přemýšlejí o tom, jak dětem jídlo nejen zdravě, ale i chutně připravit. Bylo pojmenováno koření, které lze bezpečně zavést do dětské stravy, aniž by poškodilo jejich zdraví. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku pediatričky Darji Vlasenko.
Je možné přidávat do příkrmů koření?
Výzkumy ukazují, že rozmanitost chutí v příkrmech je jedním z faktorů prevence selektivního stravování v předškolním věku.
„Dítě se rodí s přirozeným sklonem ke sladkému, ale naučí se i jiné chutě – pokud mu k tomu dáme příležitost. Podle doporučení Americké pediatrické akademie (AAP) – zavedení bylinek a koření do dětské stravy může zlepšit chuť a jídlo a pomoci jim rozvinout chuť různých chutí,“ dodal odborník.
Po zavedení základních potravin a v případě, že se nevyskytují žádné alergie, můžete přidat:
- bylinky – petržel, kopr, bazalka, oregano, tymián.
- česnek (vařený)
- skořice, kurkuma, kmín, paprika – v malém množství
- zázvor (strouhaný nebo vařený)
Tato koření jsou nejen bezpečná, ale také obohacují stravu vašeho dítěte o antioxidanty a zlepšují chuť k jídlu.
Čeho se vyvarovat
Kategoricky by se neměl podávat dětem:
- pálivé koření (chilli, kajenský pepř, křen) – může dráždit sliznice.
- přidaný cukr
- směsi se solí, glutamátem sodným nebo konzervačními látkami
- med – do 1 roku věku kvůli riziku botulismu
- sůl a cukr
Sůl se nedoporučuje před dosažením jednoho roku věku, protože nadměrně zatěžuje ledviny dítěte. Cukr je v prvním roce života nežádoucí, protože narušuje utváření chuťových preferencí a v budoucnu zvyšuje riziko obezity, zubního kazu a inzulinové rezistence.
Zavádění koření je vhodné:
- v pyré nebo polévce
- kaše se zeleninou
- s masem nebo rybami
Důležité je, aby to bylo pouze přírodní koření.
Takové potraviny a koření je vhodné kombinovat:
- jablka – skořice, muškátový oříšek, nové koření, vanilka nebo zázvor.
- hrušky – zázvor, skořice, vanilka nebo máta
- banány – skořice, zázvor, nové koření nebo vanilka
- mrkev – bazalka, česnek nebo skořice
- dýně – skořice, muškátový oříšek, zázvor a vanilka
- batáty – muškátový oříšek, skořice nebo kardamon
- bramborová kaše – kopr nebo česnek
- zelené fazolky – česnekový prášek
- maso – česnek, pepř, cibulový prášek, máta nebo pomerančová kůra
- kuřecí maso – skořice, koriandr, česnek, pepř, bazalka, oregano, šalvěj, rozmarýn nebo tymián
- ovesné vločky a cereálie – skořice, muškátový oříšek nebo vanilka
- těstoviny – oregano, česnek nebo bazalka
Mleté nebo celé koření
Pediatr poznamenal, že lze použít jak mleté, tak celé koření, stejně jako mleté a čerstvé bylinky, přičemž přínos obou závisí na použitém způsobu vaření.
Mleté koření a bylinky jsou nejlepší pro jemnější texturu, takže je lepší je přidávat do již uvařených a rozmačkaných jídel.
Celé koření a čerstvé bylinky lze použít během vaření a obvykle obsahují více antioxidantů.