Toto koření lze přidávat do dětské stravy: zlepšuje chuť k jídlu a je zdraví prospěšné.

Bylo identifikováno koření, které lze bezpečně přidávat do dětské stravy, aniž by poškodilo jejich zdraví.

Rodiče stále častěji přemýšlejí o tom, jak dětem jídlo nejen zdravě, ale i chutně připravit. Bylo pojmenováno koření, které lze bezpečně zavést do dětské stravy, aniž by poškodilo jejich zdraví. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku pediatričky Darji Vlasenko.

Je možné přidávat do příkrmů koření?

Výzkumy ukazují, že rozmanitost chutí v příkrmech je jedním z faktorů prevence selektivního stravování v předškolním věku.

„Dítě se rodí s přirozeným sklonem ke sladkému, ale naučí se i jiné chutě – pokud mu k tomu dáme příležitost. Podle doporučení Americké pediatrické akademie (AAP) – zavedení bylinek a koření do dětské stravy může zlepšit chuť a jídlo a pomoci jim rozvinout chuť různých chutí,“ dodal odborník.

Po zavedení základních potravin a v případě, že se nevyskytují žádné alergie, můžete přidat:

  • bylinky – petržel, kopr, bazalka, oregano, tymián.
  • česnek (vařený)
  • skořice, kurkuma, kmín, paprika – v malém množství
  • zázvor (strouhaný nebo vařený)

Tato koření jsou nejen bezpečná, ale také obohacují stravu vašeho dítěte o antioxidanty a zlepšují chuť k jídlu.

Čeho se vyvarovat

Kategoricky by se neměl podávat dětem:

  1. pálivé koření (chilli, kajenský pepř, křen) – může dráždit sliznice.
  2. přidaný cukr
  3. směsi se solí, glutamátem sodným nebo konzervačními látkami
  4. med – do 1 roku věku kvůli riziku botulismu
  5. sůl a cukr

Sůl se nedoporučuje před dosažením jednoho roku věku, protože nadměrně zatěžuje ledviny dítěte. Cukr je v prvním roce života nežádoucí, protože narušuje utváření chuťových preferencí a v budoucnu zvyšuje riziko obezity, zubního kazu a inzulinové rezistence.

Zavádění koření je vhodné:

  • v pyré nebo polévce
  • kaše se zeleninou
  • s masem nebo rybami

Důležité je, aby to bylo pouze přírodní koření.

Takové potraviny a koření je vhodné kombinovat:

  1. jablka – skořice, muškátový oříšek, nové koření, vanilka nebo zázvor.
  2. hrušky – zázvor, skořice, vanilka nebo máta
  3. banány – skořice, zázvor, nové koření nebo vanilka
  4. mrkev – bazalka, česnek nebo skořice
  5. dýně – skořice, muškátový oříšek, zázvor a vanilka
  6. batáty – muškátový oříšek, skořice nebo kardamon
  7. bramborová kaše – kopr nebo česnek
  8. zelené fazolky – česnekový prášek
  9. maso – česnek, pepř, cibulový prášek, máta nebo pomerančová kůra
  10. kuřecí maso – skořice, koriandr, česnek, pepř, bazalka, oregano, šalvěj, rozmarýn nebo tymián
  11. ovesné vločky a cereálie – skořice, muškátový oříšek nebo vanilka
  12. těstoviny – oregano, česnek nebo bazalka

Mleté nebo celé koření

Pediatr poznamenal, že lze použít jak mleté, tak celé koření, stejně jako mleté a čerstvé bylinky, přičemž přínos obou závisí na použitém způsobu vaření.

Mleté koření a bylinky jsou nejlepší pro jemnější texturu, takže je lepší je přidávat do již uvařených a rozmačkaných jídel.

Celé koření a čerstvé bylinky lze použít během vaření a obvykle obsahují více antioxidantů.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FARAON BRUNTAL