Lze nahradit vejce v pečivu majonézou: šéfkuchař a technolog se podělili o své poznatky

Foto: z veřejných zdrojů

Pokud v receptech na pečení nahradíte vejce majonézou, struktura dezertů bude lehčí a vzdušnější.

Na první pohled se může zdát, že nahrazení vajec majonézou v pečivu není dobrý nápad. Ne vše je však tak jednoznačné.

Podle potravinářské technoložky Isabelly Maczko a cukrářské instruktorky Trung Vu lze majonézu bez problémů nahradit vejci i v receptech na extrémně rafinované pečivo.

Proč je majonéza dokonalou alternativou vajec

Vejce a majonéza mají ve skutečnosti docela dost společného. Především je struktura těchto dvou produktů koloidní, tj. směs nerozpustných částic rovnoměrně rozložených ve vodě.

Vaječný bílek není v podstatě nic jiného než vodný roztok bílkovin, zatímco žloutky jsou koloidní emulze. Majonéza je technicky vzato také emulze, která je zase druhem koloidu. Hlavní rozdíl mezi těmito výrobky spočívá v tom, že majonéza již obsahuje žloutky nebo žloutky a bílkoviny. Právě lecitin ze žloutku, který spojuje tuk a vodu, emulzi stabilizuje.

V jakých receptech můžete použít majonézu místo vajec

Především lze majonézou snadno nahradit vejce v těstíčku nebo při obalování kotlet. Přilne k potravinám stejně dobře jako vejce a spojí drobky. Používejte ji tedy na obalování zeleninových řízků, ryb, masa.

Pokud v receptech na pečení nahradíte vejce majonézou, struktura dezertů bude lehčí a vzdušnější. Nebojte se to udělat s cupcaky, brownies, muffiny nebo třeba velikonočním pečivem.

Pečivo se často před pečením v troubě potírá žloutky, aby získalo lahodnou kůrku. K tomuto úkolu se skvěle hodí také majonéza.

Majonéza je kombinací tuků a žloutků, takže skvěle udržuje těsto vlhké. Pokud recept vyžaduje jeden žloutek nebo jedno vejce, nahraďte je v následujícím poměru: Žloutek: 1 vejce – ¼ šálku majonézy, 1 žloutek – 2-3 lžíce majonézy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FARAON BRUNTAL