Foto: z otevřených zdrojů
Pokud jde o gastronomické lahůdky, tatarák z hovězího masa má mezi opravdovými gurmány čestné místo.
Toto je jídlo pro ty, kteří se nebojí experimentovat, oceňují kvalitní suroviny a umí si vychutnat život. Foodbloger Eric Lahuerta ukázal, jak připravit klasický tatarský biftek s pikantní omáčkou na křupavé briošce – elegantní svačinu s charakterem.
Tatarský biftek je pokrm z kvalitního syrového hovězího masa, jemně nakrájeného nožem, ochuceného aromatickou omáčkou a kořením. Poprvé se stal populárním ve Francii na počátku 20. století a dnes je jedním z nejelegantnějších předkrmů v restauracích vysoké kuchyně.
Recept
Složení:
- Hovězí svíčková 300g
- Obilná hořčice 1 polévková lžíce
- Vaječné žloutky 2 ks
- Olivový olej 50 ml
- Nakládané okurky 2 ks.
- Zelená cibule ½ stonku
- Kapary 20ks.
- Omáčka Tabasco
- Worcesterská omáčka
- Sůl
- Mletý černý pepř
- Máslo
- Brioška nebo jiný měkký chléb
Příprava
- Maso musí být čerstvé – nejlépe zakoupené u důvěryhodného řezníka. Hovězí svíčkovou nakrájejte ručně (ne v mixéru!) na velmi malé kostičky. Je to důležité pro správnou strukturu.
- Osolte, opepřete, přidejte několik kapek worcesterské omáčky a tabasca. Promíchejte a nechte několik minut odstát.
- V malé misce rozšlehejte žloutky, postupně přilévejte olivový olej jako u majonézy. Přidejte hořčici – dodá jí strukturu a hloubku chuti. Měla by vám vzniknout jemná, hustá emulze.
- Nakrájejte okurky, kapary a zelenou cibulku. Přidejte je do vaječno-hořčičné omáčky. Dobře promíchejte – tato omáčka je srdcem tataráku.
- Do omáčky přidejte maso a důkladně promíchejte. Ochutnejte, možná budete chtít přidat ještě trochu soli, pepře nebo hořčice podle své chuti.
Servírování
Plátky briošky osmažte na másle do křupava a dozlatova. Na teplý chléb namažte velkou porci tatarky. Ozdobte kapary, mikrohlízami nebo křepelčím vejcem jako v restauraci.
Tipy
Tabasco přidává koření, ale jeho množství lze upravit. Pro jemnější verzi ho nepřidávejte vůbec. Tatarák lze vytvarovat do tvaru kroužku a podávat na talíři s parmazánovými lupínky nebo na topinkách v bufetové verzi.
K tataráku se hodí lehká červená vína nebo suchá bílá vína s jasnou kyselinkou.
Pokud se bojíte syrového masa
Tatarák nepatří mezi pokrmy na denní menu, ale pokud zvolíte správné maso (nejlépe hovězí svíčkovou), hygienu a skladování, je naprosto bezpečný. Pochutnávají si na něm v nejlepších restauracích světa.
Tatarský biftek je o chuti, struktuře, vůni a zážitku. Zdůrazňuje váš smysl pro detail a lásku ke gastronomii. A pokud si ho připravíte doma, překvapíte své hosty. V tomto předkrmu se snoubí vytříbenost francouzské kuchyně s individualitou každého šéfkuchaře.