Tatarský biftek s pikantní omáčkou: recept na gurmánský předkrm

Foto: z otevřených zdrojů

Pokud jde o gastronomické lahůdky, tatarák z hovězího masa má mezi opravdovými gurmány čestné místo.

Toto je jídlo pro ty, kteří se nebojí experimentovat, oceňují kvalitní suroviny a umí si vychutnat život. Foodbloger Eric Lahuerta ukázal, jak připravit klasický tatarský biftek s pikantní omáčkou na křupavé briošce – elegantní svačinu s charakterem.

Tatarský biftek je pokrm z kvalitního syrového hovězího masa, jemně nakrájeného nožem, ochuceného aromatickou omáčkou a kořením. Poprvé se stal populárním ve Francii na počátku 20. století a dnes je jedním z nejelegantnějších předkrmů v restauracích vysoké kuchyně.

Recept

Složení:

  • Hovězí svíčková 300g
  • Obilná hořčice 1 polévková lžíce
  • Vaječné žloutky 2 ks
  • Olivový olej 50 ml
  • Nakládané okurky 2 ks.
  • Zelená cibule ½ stonku
  • Kapary 20ks.
  • Omáčka Tabasco
  • Worcesterská omáčka
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Máslo
  • Brioška nebo jiný měkký chléb

Příprava

  1. Maso musí být čerstvé – nejlépe zakoupené u důvěryhodného řezníka. Hovězí svíčkovou nakrájejte ručně (ne v mixéru!) na velmi malé kostičky. Je to důležité pro správnou strukturu.
  2. Osolte, opepřete, přidejte několik kapek worcesterské omáčky a tabasca. Promíchejte a nechte několik minut odstát.
  3. V malé misce rozšlehejte žloutky, postupně přilévejte olivový olej jako u majonézy. Přidejte hořčici – dodá jí strukturu a hloubku chuti. Měla by vám vzniknout jemná, hustá emulze.
  4. Nakrájejte okurky, kapary a zelenou cibulku. Přidejte je do vaječno-hořčičné omáčky. Dobře promíchejte – tato omáčka je srdcem tataráku.
  5. Do omáčky přidejte maso a důkladně promíchejte. Ochutnejte, možná budete chtít přidat ještě trochu soli, pepře nebo hořčice podle své chuti.

Servírování

Plátky briošky osmažte na másle do křupava a dozlatova. Na teplý chléb namažte velkou porci tatarky. Ozdobte kapary, mikrohlízami nebo křepelčím vejcem jako v restauraci.

Tipy

Tabasco přidává koření, ale jeho množství lze upravit. Pro jemnější verzi ho nepřidávejte vůbec. Tatarák lze vytvarovat do tvaru kroužku a podávat na talíři s parmazánovými lupínky nebo na topinkách v bufetové verzi.

K tataráku se hodí lehká červená vína nebo suchá bílá vína s jasnou kyselinkou.

Pokud se bojíte syrového masa

Tatarák nepatří mezi pokrmy na denní menu, ale pokud zvolíte správné maso (nejlépe hovězí svíčkovou), hygienu a skladování, je naprosto bezpečný. Pochutnávají si na něm v nejlepších restauracích světa.

Tatarský biftek je o chuti, struktuře, vůni a zážitku. Zdůrazňuje váš smysl pro detail a lásku ke gastronomii. A pokud si ho připravíte doma, překvapíte své hosty. V tomto předkrmu se snoubí vytříbenost francouzské kuchyně s individualitou každého šéfkuchaře.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FARAON BRUNTAL