Smažená zelenina se často přidává do polévek, smažených nebo dušených pokrmů, zavádí se do řízků.
Smažená cibule se používá v mnoha pokrmech, protože pomáhá výrazně zlepšit jejich chuť. Proč se při smažení cibule přidává jedlá soda? O tomto laifgaku ví jen málo lidí. A to zbytečně.
Smažená zelenina se často přidává do polévek, smažených nebo dušených jídel, zavádí se do řízků. Pražení cibule je jednoduchý proces, který zvládne každý. Ne každý však po tepelné úpravě zeleniny vypadá atraktivně a chutně.
Zkušení kuchaři přidávají při smažení cibule jedlou sodu. A tady je důvod. Jde o to, že jedlá soda pomáhá cibuli, aby se nerozvařila a zachovala si strukturu. Každému se přece občas stane, že se při tepelném zpracování zelenina připálí. Stává se to častěji, když se kuchaři snaží urychlit dobu vaření a zvýšit výkon.
Díky jedlé sodě si cibule zachová příjemnou zlatavou barvu a také se rovnoměrně osmaží.
Jak správně přidat ingredience, aby jich bylo dost? Nejprve je třeba rozpálit pánev, nalít do ní olej a poslat do ní nakrájenou cibuli. Jakmile si všimnete, že zelenina začne měnit barvu a zprůhlední – je čas přidat jedlou sodu.
Na 300 g nakrájené cibule je třeba vzít 1/3 lžičky jedlé sody. Jedlá soda nijak neovlivní chuť smažené cibule. Naopak, získáte zkaramelizovanou zeleninu s lákavým zlatavým nádechem a neuvěřitelnou vůní.