Okurky nejen hasí žízeň, ale také chrání před rakovinou: 5 důvodů, proč jíst okurky denně

Foto: z veřejných zdrojů

Čerstvé, křupavé okurky jsou ve skutečnosti mnohem zdravější, než si všichni zvykli myslet.

Ukazuje se, že tato oblíbená zelenina je nejen velmi chutná, ale obsahuje také řadu důležitých látek pro zdraví. Lékařští odborníci vyjmenovali pět mimořádně užitečných vlastností okurek. Píše o tom publikace VeryWell Health.

Jakých je pět užitečných vlastností okurek pro lidský organismus: nikdo o tom neví.

  • Hydratace organismu. Okurky obsahují 96 % vody, takže dokáží doplnit ztráty tekutin, což je dobré zejména během vln veder nebo po cvičení.
  • Obnovují funkci některých tělesných systémů. Udržováním rovnováhy vody v těle pomáhají okurky zajistit správnou funkci ledvin, nervového systému, normalizují termoregulaci, zlepšují spánek a paměť.
  • Zajišťují pevné kosti. Okurky obsahují vitamin K, který posiluje kosti a snižuje riziko úrazů a zlomenin.
  • Silný zdroj antioxidačních látek. Zelenina obsahuje významnou část polyfenolických sloučenin – flavonoidů, které mají antioxidační vlastnosti. Proto okurky chrání cévy před lámavostí, snižují riziko vzniku krevních sraženin a zpomalují stárnutí buněk. Kromě toho lze zeleninové masky používat ke zmírnění otoků, protože okurky potlačují záněty.
  • Prevence rakoviny. Okurky obsahují také lignan, antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály, jež jsou příčinou vzniku rakoviny. Tyto antioxidační sloučeniny jsou prospěšné zejména pro ženy v období menopauzy. Bojují proti riziku vzniku hormonálně závislých nádorů, zejména rakoviny prsu.

Zdravotníci upozorňují, že okurky mohou u lidí, kteří mají střevní potíže, způsobovat nadýmání. Také ti, kteří užívají léky na ředění krve, by tuto zeleninu neměli nadužívat. Protože okurky obsahují významný podíl vitaminu K.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FARAON BRUNTAL