Pokud si chcete dát chutnou svačinu, je tento recept určen právě vám
Smažená vajíčka jsou skvělou volbou k snídani nebo jen ke svačině, i když nejste zdatní kuchaři, protože jejich příprava je rychlá a snadná. Stačí jen rozklepnout vejce na pánev a ohřát je. Jediným rizikem je, že to přeženete. Pokud však vše uděláte správně, budete mít dokonalé smažené vejce za pouhých 5 minut. A pokud chcete chuť vylepšit bez větší námahy, vyplatí se přidat jednu ingredienci, píše Express.
Ke smažení vajec se obvykle používá olej – slunečnicový, olivový nebo jiný. Zabraňuje přichycení a je považován za „zdravější“ variantu než živočišný tuk. Většina druhů oleje má však neutrální chuť a vůni, a proto nepřidává vejcím žádnou extra hloubku chuti. Z tohoto důvodu odborníci doporučují místo oleje použít máslo: dodá pokrmu bohatší chuť a vytvoří na bílku pěknou křupavou kůrku.
„Nejlepší na vejcích smažených na másle je jejich chuť…… Vaše vejce přirozeně získají tuto bohatou krémovou chuť a na pánvi budou křupavá. Smažení vajec na másle má několik zdravotních výhod, ale máslo na pánev nepřidáváte kvůli výhodám, ale kvůli extra chuti,“ říká odborník ze společnosti The Happy Egg Co.
Kuchaři doporučují, aby se vejce na pánvi během smažení polévala rozpuštěným máslem, protože pomáhá rovnoměrně rozvádět teplo a vytváří na bílcích lahodnou křupavou kůrčičku.
„Na pánvi rozpusťte velké množství másla – asi lžíci na jedno vejce. Počkejte, až nezačne pěnit, a pak do něj rozklepněte vejce. Bílky se rychle začnou srážet, a když je tento proces dokončen, nakloňte pánev tak, abyste mohli máslo lžící vybírat. Průběžně přilévejte olej na vejce, dokud nejsou bílky hotové,“ vysvětlil odborník.