Foto: z veřejných zdrojů
Je důležité omezit ultra zpracované sacharidy, jako jsou koblihy a sladké tyčinky.
Kromě příjmu sodíku ovlivňuje hladinu krevního tlaku i několik dalších faktorů. Jak píše EatingWell, omezení ultra zpracovaných sacharidů, jako jsou koblihy a sladkosti, a zaměření se na sacharidy bohatší na živiny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky, může pomoci snížit krevní tlak a zlepšit zdraví srdce.
Níže uvádíme 7 nejlepších sacharidů, které byste měli zařadit do svého jídelníčku, abyste dosáhli zdravé hladiny krevního tlaku.
1. banány
Vzhledem k tomu, že Americká kardiologická asociace doporučuje dospělým s krevním tlakem nad 120/80 zvýšit příjem draslíku, je zařazení banánů jako nejbohatšího zdroje draslíku do jídelníčku rozumnou volbou.
2. Fazole
Fazole obsahují některé přírodní sacharidy spolu s rostlinnými bílkovinami a mnoha vitaminy a minerály, včetně hořčíku, který je užitečný pro krevní tlak. Kromě toho rozpustná a nerozpustná vláknina, včetně rezistentního škrobu, který se přirozeně nachází ve fazolích, může pomoci udržet krevní tlak pod kontrolou.
3. jogurt
Studie prokázaly, že u lidí s vysokým krevním tlakem může konzumace jogurtu pomoci snížit jeho hodnoty. Mléčný jogurt přirozeně obsahuje trojici minerálů podporujících krevní tlak: vápník, hořčík a draslík. Kromě toho mohou hrát samostatnou roli při snižování krevního tlaku probiotika obsažená v jogurtu.
4. vodní meloun
Podle metaanalýzy konzumace melounu významně snižuje systolický krevní tlak (SBP).
5. Oves
Celozrnné obiloviny obsahují více bohatých a rozmanitých živin s potenciálními zdravotními přínosy, včetně většího množství vlákniny, vitaminů a minerálních látek než většina jejich rafinovaných protějšků. Důkazy ukazují na souvislost mezi konzumací většího množství celozrnných obilovin a nižším rizikem vysokého krevního tlaku.
Konzumace velkého množství celozrnných obilovin bohatých na vlákninu může také snižovat riziko hypertenze díky stimulaci střevní mikroflóry. Oves také obsahuje druh vlákniny zvaný beta-glukany, který je spojován s nižším systolickým i diastolickým krevním tlakem.
6. Borůvky
Jedna studie zjistila, že konzumace čerstvých a nakrájených borůvek mírně zvyšuje hladinu sloučeniny (dusitanu), která může udržovat zdravé cévy.
Dřívější studie zjistila, že konzumace přibližně 1 šálku lesních borůvek denně může pomoci snížit systolický krevní tlak.
Borůvky obsahují vlákninu, vitaminy a minerály, tedy živiny, které mohou podpořit kardiovaskulární systém a celkové zdraví člověka. A stejně jako mnoho dalších přírodních modrých nebo fialových potravin obsahují borůvky antokyany, polyfenoly, které mohou být příčinou pozorovaných příznivých účinků na krevní tlak.
7. Pomerančová šťáva
Citrusové plody, jako jsou pomeranče, obsahují antioxidant zvaný hesperidin, který může hrát roli při udržování zdraví srdce různými způsoby.
V jedné randomizované kontrolované studii měli lidé s hypertenzí 1. stupně nebo prehypertenzí, kteří konzumovali 500 mililitrů pomerančového džusu denně po dobu 12 týdnů, výrazně nižší systolický krevní tlak než ti, kteří pili nápoj bez hesperidinu se stejným množstvím kalorií, vitaminu C a kyseliny citronové.