Křehké kuřecí řízky s kaší ze zeleného hrášku: recept na dokonalou večeři pro celou rodinu

Tento pokrm je příkladem toho, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit skutečné kulinářské mistrovské dílo.

Lehké, výživné, křehké a elegantně krásné na pohled, toto jídlo je přesně to, co potřebujete po náročném dni. Na stránce dushevna_kuhnya jsme vám prozradili, jak si doma připravit restaurační klasiku: šťavnaté kuřecí řízky v jemné smetanové omáčce a originální kaši ze zeleného hrášku. Je to nejen chutné, ale také zdravé.

Recept

Složení (na 4 porce)

Na kuřecí řízky

  • Kuřecí řízek 2 kusy (500-600 g)
  • Zralá rajčata 1 ks (50-100 g cherry rajčat)
  • Špenát 50 g
  • Smetana 150 ml
  • Máslo 1 polévková lžíce
  • Máslo 20 g
  • Sušený česnek 1 lžička
  • Sůl
  • Pepř
  • Italské bylinky (nebo bazalka)

Na kaši ze zeleného hrášku

  1. Zelený hrášek (čerstvý nebo mražený) 400 g
  2. Smetana 50 ml
  3. Máslo 10 g
  4. Sůl
  5. Citronová šťáva ½ lžičky

Příprava

  1. Do filetu udělejte zářezy napříč, ale neprořízněte ho celý – díky tomu bude rychleji upečený a šťavnatější.
  2. Na velké pánvi rozehřejte olej a filety na něm z obou stran lehce opečte (každý asi 3-4 minuty). Vyjměte je a nechte na talíři.
  3. Na stejné pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájená rajčata. Dusíme je 1-2 minuty, dokud nezměknou.
  4. Vhoďte špenát, sušený česnek, oblíbené koření (např. středomořskou bylinkovou směs) a promíchejte.
  5. Přilijte smetanu, případně dochuťte solí a pepřem. Do omáčky vložte opečené kuřecí řízky, přikryjte je a na mírném ohni je 7-10 minut poduste, dokud nebude maso zcela propečené.
  6. Dejte vařit vodu, přidejte zelený hrášek a vařte 4-5 minut (do změknutí). Pokud používáte mražené – nerozmrazujte je předem.
  7. Scedíme, přidáme máslo, přilijeme smetanu, trochu soli a případně citronovou šťávu. Vyšlehejte mixérem do homogenní konzistence. Pokud je směs příliš hustá, přidejte ještě trochu smetany nebo lžíci teplé vody.

Na dno talíře dejte lžíci rozmačkaného zeleného hrášku, na něj plátky jemného kuřecího filé se smetanovou omáčkou. Ozdobte listovou zeleninou, mikrozeleninou nebo posypte nasekanými ořechy (například piniovými nebo mandlovými lupínky), které dodají masu texturu a hloubku chuti.

Tento pokrm je příkladem toho, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit skutečné kulinářské mistrovské dílo. Skvěle se hodí na večeři pro dva, nedělní oběd nebo i na slavnostní příležitost, kdy chcete něco domácího, ale výjimečného.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FARAON BRUNTAL