Foto: z otevřených zdrojů
Koláč je křehký a chutný
Pokud vám v lednici nezbyl čerstvý kefír a trochu tvarohu, udělejte si vzdušný, originální koláč.
Zvláštností jeho přípravy je, že tvarohovou náplň je třeba rozložit do těsta v kuličkách. Koláč se tak stane křehkým a chutným.
Recept
Složení:
- pšeničná mouka – 250 gr;
- kuřecí vejce – 2 ks;
- kefír – 200 gr;
- cukr – 180 gr;
- rostlinný olej – 100 ml;
- kvásek – 1 lžička;
- jedlá soda – 0,5 lžičky;
- sůl.
Na nádivku:
- tvaroh – 250 gr;
- kuřecí vejce – 1 ks;
- cukr – 2 polévkové lžíce;
- vanilkový cukr – 10 g
Příprava:
- Do kefíru přidejte jedlou sodu a nechte deset minut působit.
- Vejce vyšleháme metličkou s cukrem a solí. Přilijte rostlinný olej a promíchejte. Přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva a znovu dobře promíchejte.
- Tvaroh utřeme s vejcem, cukrem a vanilkovým cukrem a vytvarujeme malé kuličky.
- Formu vymažte rostlinným olejem. Těsto rozetřeme, urovnáme a pak na něj naskládáme tvarohové kuličky rozmístěné od sebe.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 40-45 minut. Před krájením nechte koláč vychladnout.
Tipy:
- Přísady by měly mít pokojovou teplotu.
- Pokud je tvarohová náplň tekutá, přidejte jednu lžíci mouky.
- Zkontrolujte dřevěnou tyčinkou nebo párátkem.