Kefírový koláč s tvarohem: jednoduchý recept

Foto: z otevřených zdrojů

Koláč je křehký a chutný

Pokud vám v lednici nezbyl čerstvý kefír a trochu tvarohu, udělejte si vzdušný, originální koláč.

Zvláštností jeho přípravy je, že tvarohovou náplň je třeba rozložit do těsta v kuličkách. Koláč se tak stane křehkým a chutným.

Recept

Složení:

  • pšeničná mouka – 250 gr;
  • kuřecí vejce – 2 ks;
  • kefír – 200 gr;
  • cukr – 180 gr;
  • rostlinný olej – 100 ml;
  • kvásek – 1 lžička;
  • jedlá soda – 0,5 lžičky;
  • sůl.

Na nádivku:

  • tvaroh – 250 gr;
  • kuřecí vejce – 1 ks;
  • cukr – 2 polévkové lžíce;
  • vanilkový cukr – 10 g

Příprava:

  1. Do kefíru přidejte jedlou sodu a nechte deset minut působit.
  2. Vejce vyšleháme metličkou s cukrem a solí. Přilijte rostlinný olej a promíchejte. Přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva a znovu dobře promíchejte.
  3. Tvaroh utřeme s vejcem, cukrem a vanilkovým cukrem a vytvarujeme malé kuličky.
  4. Formu vymažte rostlinným olejem. Těsto rozetřeme, urovnáme a pak na něj naskládáme tvarohové kuličky rozmístěné od sebe.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 40-45 minut. Před krájením nechte koláč vychladnout.

Tipy:

  • Přísady by měly mít pokojovou teplotu.
  • Pokud je tvarohová náplň tekutá, přidejte jednu lžíci mouky.
  • Zkontrolujte dřevěnou tyčinkou nebo párátkem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FARAON BRUNTAL