Je pravda, že šváby do domu přitahují určité pachy – jaké to jsou?

Foto: z otevřených zdrojů

Švábi jsou bezpochyby blázni do vůně chleba a sladkých dobrot!

Všimli jste si někdy, jak se švábi ve tmě jakoby záměrně noří do drobků u chlebníku nebo tiše slídí po zásuvkách a hledají potravu? Tento hmyz má skutečně své gastronomické preference a neuvěřitelně si potrpí na chléb, sušenky, cukr a další potraviny bohaté na sacharidy.

Švábi sice nejsou příliš vybíraví – dokáží rozkousat i mýdlo nebo stránky knihy – ale jakmile je v kuchyni cítit lehká vůně čerstvě upečeného chleba, sušenkových drobků nebo rozsypaného cukru, otevírá se pro ně skutečná restaurace s neomezeným jídelníčkem.

Proč mají švábi tak rádi chléb a sladkosti? Odpověď je velmi jednoduchá: sacharidy jsou rychlým zdrojem energie. Stejně jako většina živých tvorů i švábi instinktivně vyhledávají potravu, která jim přinese maximální užitek při minimálních nákladech. Teplý kousek chleba, sladké pečivo nebo drobky sušenek – to pro ně není jen jídlo, ale skutečný chuťový požitek, který zažívají na dálku.

Výzkumy potvrzují, že švábi jsou vybaveni mimořádně citlivými smyslovými receptory, které jim umožňují zachytit molekuly potravy i tam, kde člověk nic necítí. Přitahují je zejména jednoduché cukry, jako je glukóza, fruktóza a další podobné látky.

Jak tedy vnímají

Zajímavé je, že švábi jsou vybaveni speciálními tykadly pokrytými drobnými receptory. Právě díky nim dokážou rozpoznat sebemenší pach housky nebo lžičky marmelády, i když se nachází daleko na druhém konci kuchyně. A to vůbec nepřeháníme.

Existují dokonce případy, kdy některé druhy švábů mají mutaci, která způsobuje, že se vyhýbají glukóze – protože pasti s ochucenou návnadou se staly příliš „nápadnými“. Takový trik přírody!

Jak se chránit před nevítanými hosty

  • Nenechávejte chléb a sušenky přímo na stole nebo na volném prostranství – pevně je zabalte. I chlebník se špatně zavřeným víkem je skutečnou pozvánkou pro noční nenechavce.
  • Po vaření nebo svačině nezapomeňte důkladně otřít pracovní plochy, abyste nezanechali stopy jídla, které by je mohly přilákat.
  • Cukr a obiloviny skladujte pouze ve vzduchotěsných nádobách – zapomeňte na roztrhané obaly, které šváby lákají.
  • Nenechávejte špinavé nádobí přes noc venku – pro tyto škůdce je to hostina s nekonečným menu.
  • Odřízněte jim přístup k vlhkosti. Potraviny jsou důležité, ale nejvíce je láká voda.
  • A pamatujte: jeden šváb nikdy není ojedinělý případ, ale pouze průzkumník. Je lepší nechat je hledat jiná místa pro jejich návštěvy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FARAON BRUNTAL