Foto: z veřejných zdrojů
Grapefruit a švestky jsou na seznamu
Registrované dietoložky Laurie Barrettová a Lauren Manakerová jmenovaly ovoce a bobuloviny, které mají více antioxidantů než zelený čaj, píše server realsimple.com.
„Antioxidanty jsou životně důležité pro celkové zdraví, ale každý druh hraje jinou roli při udržování našeho zdraví. Zatímco zelený čaj je silným zdrojem antioxidantů, mnoho druhů ovoce poskytuje stejné nebo dokonce větší výhody,“ uvádí publikace.
Které ovoce má antioxidanty: 6 nejlepších
Zde je uvedeno, které ovoce odborníci na výživu obzvláště vyzdvihují:
- Jablka. Mají působivé antioxidační vlastnosti. Mezi polyfenolické antioxidanty, které najdete v jablkách, patří kvercetin a fenolové kyseliny, jsou také plné vitaminu C. Mají vysoký obsah vlákniny a zlepšují zdraví střev, metabolismu a buněk.
- Ostružiny. Tyto jasně fialové bobule jsou bohaté na vlákninu a plné antioxidantů, jako jsou antokyany, flavanoly, fenolové kyseliny a vitamin C, které pomáhají předcházet chronickým onemocněním i každodennímu nachlazení. Ostružiny společně podporují zdraví střev, srdce a očí.
- Grapefruit. Grapefruit je bohatý na flavonoidy a fenolové kyseliny, vlákninu, vitamin A, kyselinu listovou a draslík a podporuje imunitní systém, střeva, srdce, oči a metabolismus.
- Borůvky. Jedna z potravin bohatých na antioxidanty. Nejvýznamnějšími polyfenolickými antioxidanty obsaženými v borůvkách jsou antokyany a kvercetin, jsou však také plné manganu a vitaminu K, které podporují zdraví kostí a srdce.
- Švestky. Zdroj antioxidantů, jako jsou fenolické kyseliny a antokyany, a také vitaminu C. Mají také vysoký obsah vitaminu A, vitaminu K a vlákniny, která zlepšuje zdraví očí, kostí, srdce a střev.
- Granátové jablko. Obsahuje významné množství kyseliny listové a draslíku, které zlepšují energetický metabolismus, hydrataci a zdraví srdce. Semena jsou plná vlákniny pro pravidelnější trávení.