Potraviny, po kterých vám rychle roste břicho: 8 nejškodlivějších potravin

Seznam zahrnuje smažené kuře a těstoviny

Certifikovaná odbornice na výživu Tara Collingwoodová vyjmenovala skryté zánětlivé potraviny, po kterých přibíráte na břiše, píše server eatthis.com.

Podle ní tyto potraviny přispívají k chronickým zánětům, inzulínové rezistenci a hormonální nerovnováze.

Potraviny, po kterých vám roste břicho: seznam potravin

Zde je uvedeno 8 ultrazánětlivých potravin, které jmenoval odborník na výživu:

  • Rafinované sacharidy (bílý chléb, těstoviny, pečivo). Jedná se o vysoce zpracované potraviny, které jsou zbaveny vlákniny a živin. Zvyšují hladinu cukru v krvi, zvyšují ukládání tuku (zejména viscerálního tuku na břiše) a způsobují záněty.
  • Přidaný cukr (limonády, sladkosti, pečivo). Také vede k ukládání tuku na břiše. Nadměrná konzumace fruktózy může vést k ztučnění jater, inzulínové rezistenci a zánětům. Přidaný cukr přispívá k tvorbě břišního tuku a metabolickým poruchám.
  • Transmastné kyseliny (částečně hydrogenované oleje). Tyto umělé tuky jsou na mnoha místech zakázány, ale v některých zpracovaných potravinách jsou stále přítomny. Zvyšují zánětlivé markery a ukládání břišního tuku.
  • Zpracované maso (slanina, klobásy, párky v rohlíku). Obsahuje konzervační látky, sodík a konečné produkty glykace (AGE). Souvisí se záněty a zvýšeným rizikem obezity a srdečních onemocnění.
  • Smažené potraviny (hranolky, smažené kuře). Často se připravují na nezdravých olejích s vysokým obsahem omega-6 tuků a transmastných kyselin. Podporuje oxidační stres a ukládání tuků.
  • Alkohol (zejména pivo a koktejly s vysokým obsahem cukru). Nadměrná konzumace narušuje střevní bakterie a funkci jater. Podporuje hromadění tuku v centrální (žaludeční) zóně a zhoršuje metabolismus.
  • Umělá sladidla (aspartam, sukralóza). Mohou se zdát jako nejlepší volba pro váš pas, ale ve skutečnosti způsobují záněty. Sladidla mohou u některých lidí změnit střevní mikroflóru a glukózovou toleranci.
  • Rostlinné oleje s vysokým obsahem omega-6 (kukuřičný olej, sójový olej, slunečnicový olej). Tyto kyseliny v nadbytku a v nerovnováze s omega-3 mohou přispívat k zánětům.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FARAON BRUNTAL