Medová baklava: jednoduchý domácí recept, který si vás získá od prvního sousta

Tento dezert se určitě stane vaším oblíbeným a pochutnají si na něm nejen děti, ale i dospělí.

Orientální sladkosti jsou vždy něčím výjimečné: vůně koření, křupavé těsto, jemná struktura ořechové náplně a samozřejmě sladký med, který všechny chutě spojuje v dokonalou harmonii. A nejlepší na tom je, že nemusíte jezdit do Turecka nebo Libanonu, abyste si pochutnali na klasické arabské baklavě. Díky foodblogerce Valerii Veligurové máme upravený a velmi snadný recept na baklavu, která je rychlá na přípravu a vypadá, jako by pocházela z cukrárny v arabské čtvrti.

Baklava je tradiční dezert oblíbený na Blízkém východě, v Turecku, Řecku a dokonce i na Balkáně. Obvykle se skládá z tenkých vrstev těsta, ořechové náplně a silné vrstvy medu nebo cukrového sirupu.

Recept

Složení

Pro základ

  • Listové těsto bez droždí 150-200 g
  • Syrové ořechy (vlašské, pistácie nebo směs) 200 g
  • Máslo 50 g
  • Přírodní med 50 g
  • Vaječný žloutek 1 ks.
  • Mléko 1 polévková lžíce
  • Na sirup (impregnaci)
  • Med 50 g
  • Vroucí voda 50 ml

K dekoraci

  • Hrst nasekaných pistácií (nebo vlašských ořechů)

Příprava

  1. V míse mixéru nasekejte ořechy na jemnou drť.
  2. Přidejte rozpuštěné máslo a med. Míchejte, dokud nevznikne hustá, mírně lepivá hmota. Měla by dobře držet tvar, ale zůstat měkká.
  3. Listové těsto předem rozmrazte na pokojovou teplotu. Rozválejte ho na tenký obdélníkový plát (ne příliš tenký, aby se netrhalo) a nakrájejte na 4 dlouhé pruhy přibližně stejné šířky.
  4. Na každý pruh těsta položte ořechovou náplň v dlouhém závinu.
  5. Těsto srolujte kolem náplně a okraje pečlivě přitiskněte, aby náplň během pečení nevytekla.
  6. Vzniklé „trubičky“ vložte těsně k sobě do pergamenem vyložené formy, švem dolů.
  7. Ostrým nožem nakrájejte trubičky na čtverce nebo kosočtverce (průměrně 24 kusů).
  8. Žloutek smíchejte s mlékem a potřete jím vrchní část baklavy – získáte tak krásnou zlatavou barvu.
  9. Formu vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme přibližně 20-25 minut, dokud nezhnědne. Dávejte pozor, aby se příliš nevysušila – baklava by měla zůstat uvnitř měkká.
  10. Ještě horkou baklavu přelijte sirupem. K tomu smíchejte med a vroucí vodu a důkladně promíchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Každý kousek můžete polévat lžičkou nebo sirupem přelít celý povrch najednou, pokud to forma umožňuje. Baklavu nechte alespoň 15-20 minut nasáknout.
  11. Před podáváním každý kousek posypeme nasekanými pistáciemi nebo jiným oříškem. Podávejte k čaji, kávě nebo jako samostatnou sladkou svačinku.

Tipy

  • Ořechy: nejlépe chutnají pistácie nebo směs pistácií a vlašských ořechů. Můžete však experimentovat i s kešu oříšky nebo mandlemi.
  • Med: vyberte si přírodní med, nejlépe tekutý. Pokud zhoustl, rozpusťte ho předem ve vodní lázni.
  • Sirup: místo medu a vody můžete použít klasický cukrový sirup s citronovou šťávou nebo trochou pomerančové vody na dochucení.

Tento dezert se jistě stane vaším oblíbeným a pochutnají si na něm nejen děti, ale i dospělí.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FARAON BRUNTAL