Nejedná se o klasický „Napoleon“ s krémem, který vyžaduje spoustu času a trpělivosti.
Pokud chcete své hosty překvapit vynikajícím domácím dezertem, ale bez hodin strávených v kuchyni, máme pro vás ideální řešení – kokosovo-malinový dort „Napoleon“, který chutná jako z nejlepší cukrárny, ale připravuje se překvapivě jednoduše.
Tento recept je skutečným objevem pro zaneprázdněné hostitelky, které chtějí potěšit sebe i své blízké něčím neuvěřitelně jemným, chutným a trochu exotickým. O tomto lahodném receptu nám vypráví foodblogerka Valeriia Veligura.
Nejedná se o klasický „napoleon“ s pudinkem, který vyžaduje spoustu času a trpělivosti. Toto je jeho líná verze s voňavým kokosovým krémem, sladkokyselými malinami a křupavým listovým těstem. Tento dezert je nejen stejně dobrý jako tradiční moučník, ale má i svůj vlastní nádech – kontrast textur a chutí, který si jistě získá vaše srdce.
Recept
Složení
- Kokosový krém
- Vejce 3 ks.
- Cukr 200 g
- Sůl
- Pšeničná mouka 75 g
- Kokosové hobliny 75 g
- Kokosový nápoj 750 ml
- Máslo 75 g
Malinová náplň
- Čerstvé nebo mražené maliny 300 g
- Cukr 30 g
- Kukuřičný škrob 30 g
- Citronová šťáva 1 lžička
Základní těsto
- Hotové listové těsto (bez droždí) 1 kg
Příprava
- Kokosový krém: V hluboké míse smíchejte vejce, polovinu cukru, špetku soli, mouku a kokosové hobliny.
- V samostatném hrnci zahřejte kokosový nápoj se zbývajícími cukry k mírnému varu.
- Horký nápoj postupně přilévejte do vaječné směsi za stálého míchání, aby se vejce nesrazila.
- Směs přelijte do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
- Když krém zhoustne – odstavte z ohně, přidejte máslo a míchejte, dokud nebude hladký.
- Přikryjte potravinovou fólií v kontaktu (tj. tak, aby se fólie dotýkala krému) a nechte zcela vychladnout.
- Malinová náplň: Cukr smícháme s kukuřičným škrobem a přidáme k malinám spolu s citronovou šťávou.
- Za občasného míchání zahřívejte na mírném ohni do zhoustnutí.
- Vzniklou směs bobulí přikryjte také potravinovou fólií v kontaktu a uložte do chladničky.
- Koláče: Listové těsto rozmrazíme, ale nerozválíme a položíme na pergamen. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 15-20 minut dozlatova.
- Po vychladnutí každý koláč rozkrojte na polovinu. Odřezky nevyhazujte – můžete je použít na posypání.
- Sestavení dortu: Dorty postupně položte na rovný talíř a každou vrstvu potřete krémem.
- Na každou druhou vrstvu dejte další vrstvu malinové náplně. Vrchní vrstvu potřete krémem.
- Odřezky těsta rozdrťte v mixéru na drobky a posypte jimi dort ze všech stran.
Tajemství dokonalé chuti
- Nechte louhovat: Dejte koláč do lednice alespoň na 4-5 hodin, nebo ještě lépe přes noc. To umožní, aby se krém vsákl do koláčů a dort bude velmi jemný.
- Servírování: ozdobte čerstvými bobulemi, lístky máty nebo posypte dalšími kokosovými hoblinami.
- Náhrada ingrediencí: pokud není k dispozici kokosový nápoj, použijte běžné mléko, ale přidejte více kokosových hoblin, abyste zachovali chuť.
Líný kokosovo-malinový napoleon je dezert, který byste měli alespoň jednou vyzkoušet. A pak si ho připravujte znovu a znovu – je totiž jednoduchý, efektní a velmi chutný.