Foto: z otevřených zdrojů
Tato možnost je nejen chutná, ale také univerzální: hodí se jak pro rodinné jídlo, tak pro slavnostní stůl.
Voňavé, zlatavé, uvnitř křehké a s chutnou kůrkou – bramborové zrazy s houbovou náplní jsou již dlouho oblíbeným pokrmem ukrajinských rodin.
Tato varianta je nejen chutná, ale také univerzální: hodí se jak k rodinné večeři, tak na slavnostní stůl. A hlavní je, že se připravují z dostupných surovin a bez velké práce. Jak vše správně připravit, se dozvíte na stránce kathycoooks.
Recept
Složení
Na bramborové těsto
- Brambory 600 g
- Vejce 1 ks.
- Mouka 2 polévkové lžíce
- Sůl
- Pepř
- Rostlinný olej
Na houbovou nádivku
- Houby (žampiony nebo lesní houby) 200 g
- Cibule 1 ks
- Smetanový sýr 2 polévkové lžíce
- Sůl
- Pepř
- Sušený česnek
- Máslo
Příprava
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte do měkka v osolené vodě.
- Brambory scedíme, rozmačkáme a necháme zcela vychladnout.
- Do bramborové kaše přidejte vejce, sůl a pepř a postupně přidávejte mouku. Uhněťte vláčné, mírně lepivé těsto (v případě potřeby přidejte ještě 1 lžíci mouky).
- Žampiony a cibuli nakrájejte na kostičky.
- Cibuli osmažte na másle do průhledna, přidejte houby.
- Smažte, dokud se vlhkost neodpaří a houby nezískají zlatavou barvu. Přidejte sůl, pepř a trochu sušeného česneku.
- Odstavte z ohně, přidejte smetanový sýr a dobře promíchejte. Náplň nechte vychladnout.
- Z bramborové směsi vytvarujte kouli, do jejího středu udělejte důlek.
- Vložte trochu houbové náplně a jemně uzavřete, aby vznikl oválný nebo kulatý tvar.
- Smažte na středním ohni z obou stran dozlatova (asi 3-4 minuty z každé strany).
Tipy:
- Pokud jsou brambory velmi mokré – přidejte trochu více mouky nebo 1-2 lžíce škrobu.
- Pro křupavější kůrku je můžete před smažením namočit ve strouhance nebo krupici.
- Smetanový sýr dokonale obohatí náplň o chuť – dodá jí krémovou jemnost. Lze ho však nahradit tvarohem nebo strouhaným tvrdým sýrem.
- Podáváme horké se zakysanou smetanou, houbovou omáčkou nebo zeleninou. Výborně se kombinuje s lehkým salátem z čerstvé zeleniny.
Děti obvykle tyto zrazy milují, zejména s jemnější náplní. Pokud vy nebo vaše dítě nemáte rádi houby, zkuste verzi se sýrem, kuřecím masem nebo brokolicovým pyré.