Maliny nebo jahody: co má větší přínos pro zdraví?

Foto: z otevřených zdrojů

Bobule, jako jsou jahody a maliny, patří k nejsladším a nejzdravějším druhům ovoce.

Maliny a jahody mají mnoho společných zdravotních výhod. Některé bobule jsou však lepší volbou pro udržení zdraví střev a obsahují více vlákniny. Informuje o tom web Today.

Na co jsou bobuloviny dobré

Bobulovité ovoce, jako jsou jahody a maliny, patří k nejsladším a nejzdravějším druhům ovoce. Obě jasně červené bobule jsou bohaté na živiny včetně vlákniny, vitaminů a přírodního cukru.

Odbornice na výživu Jackie Nugentová prozradila, že jahody jsou poměrně bohaté na vitamin C, základní živinu, která hraje roli ve funkci imunitního systému a v boji proti volným radikálům spojeným s rakovinou a srdečními chorobami.

Šálek celých jahod obsahuje:

  • 46 kalorií
  • 1 g bílkovin
  • 11 g sacharidů
  • 3 g vlákniny
  • 7 g cukru

Zatímco šálek syrových malin obsahuje:

  1. 64 kalorií
  2. 1,5 g bílkovin
  3. 15 g sacharidů
  4. 8 g vlákniny
  5. 5 g cukru

Vláknina v bobulích

Každý potřebuje vlákninu k pravidelnému stravování, ale pomáhá také kontrolovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi, což vede k lepšímu zdraví srdce a střev.

Denně byste měli zkonzumovat minimálně 25 gramů vlákniny.

Bobule s vlákninou navozují pocit sytosti, což pomáhá kontrolovat chuť k jídlu a hmotnost. Navíc vyživují prospěšnou střevní mikroflóru a udržují zdravou mikroflóru. Konzumace dostatečného množství malin navíc zpomaluje vstřebávání cukru, což pomáhá kontrolovat hladinu glukózy, což je zvláště užitečné pro osoby s prediabetem nebo cukrovkou.

Konzumace hrsti bobulí denně je chutný a zdravý způsob, jak doplnit stravu o vlákninu.

Bílkoviny

Jahody ani maliny nejsou významným zdrojem bílkovin. Bílkoviny však patří mezi makroživiny, takže byste jich měli denně konzumovat dostatek.

Dospělí by měli obvykle přijímat 20 až 40 gramů bílkovin na jedno jídlo, takže je nepravděpodobné, že by bobule tvořily hlavní část jídla s vysokým obsahem bílkovin. Jejich přidání do pokrmů nebo konzumace jako svačina spolu s dalšími surovinami bohatými na bílkoviny však může pomoci zvýšit celkový počet bílkovin. A uspokojivá kombinace bílkovin a vlákniny vám může pomoci cítit se déle sytí.

Denní dávka malin a jahod

Denní příjem malin a jahod závisí na věku, zdravotním stavu a účelu (např. prevence, dieta, podpora imunity atd.). Pro zdravého dospělého člověka však platí následující obecná doporučení:

  • jahody – optimální denní dávka je 150-200 g.
  • maliny – denní dávka 100-150 g.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | FARAON BRUNTAL